Aandacht voor Help-Portret in live radio show Paul Zornig van RTV Apeldoorn

De landelijke organisatie en locatie Apeldoorn waren zaterdagavond 22 juni 2013 te gast in de show van Paul Zornig. Ruim 2 uur lang werd er gesproken over Help-Portret.

Het hele jaar door nemen fotografen foto’s maar één dag in het jaar , 7 december aanstaande, geven ze een portret aan mensen die het moeilijk hebben of het niet kunnen betalen. Samen met vele vrijwilligers geeft Help-Portret een foto aan de minder bedeelden in onze samenleving. Niet alleen een afgedrukt portret, maar ook aandacht en het gevoel dat ieder mens het waard is om een op de foto gezet te worden. Als vrijwilliger wordt je geraakt door de verhalen van de gasten, het is een onvergetelijke dag.

De show begon met het nummer van Queen: it’s a kind of magic. Want wat je doet met fotografie is letterlijk en figuurlijk een beetje Magie. Frank Doorhof vertelde over zijn Amerikaanse collega Jeremey Cowart die het project in 2009 heeft opgezet in Amerika en intussen doen honderden locaties in de hele wereld mee. Van Amerika tot Uganda, en van Lelystad tot Hong Kong. In 2012 zijn er in 47 landen door ruim 3800 fotografen en circa 8300 vrijwilligers meer dan 80.000 portretten gemaakt. Frank en Annewiek begonnen de coördinatie van Help-Portret in 2011 en als snel verspreidde de olievlek van dit project zich over heel Nederland. De Apeldoornse fotografen Gerard Oltmans en Peter Vroon waren ook meteen enthousiast en hebben inmiddels een groot team van vrijwilligers en doen dit jaar voor de tweede keer mee. Alle locaties kunnen extra hulp gebruiken, voor het ophangen van posters en uitdelen van uitnodigingen tot en met koffie schenken en entertainen van de gasten. Kappers en visagisten zijn ook van harte welkom. Doel is om over een aantal jaren in elke plaats in Nederland Help-portret te organiseren.

Radiomaker Paul Zornig stelde vragen over fotograferen en natuurlijk het Help-portret evenement. Uiteraard werd ook het lied: “met heel je hart” dat Xfactor deelneemster Sarina Kay beschikbaar stelde voor Help Portret gedraaid. Tijdens de uitzending konden luisteraars vragen stellen. Iemand vroeg hoe je je kan aanmelden. In Apeldoorn wordt dat geregeld door de betreffende instanties. Bij andere locaties kun je je van te voren opgeven. Of gewoon binnen lopen op de dag zelf. De website www.help-portret.nl wordt regelmatig geüpdatet en biedt alle informatie voor zowel vrijwilligers als gasten.

Wij danken Paul hartelijk voor de mooie uitzending en hopen dat dit een goede opstap is naar meer landelijke media aandacht.