Help-portret Groningen is een groot succes geworden.

Dankzij de gemeente Groningen hadden we de beschikking over de oosterpoort, het culturele centrum van Groningen met een flink vloeroppervlak. Het mooie was dat iedereen die meewerkte op dezelfde vloer stond zodat we goed contact met elkaar konden houden. Om 10.00 stonden we klaar met ongeveer 45 medewerkers, allemaal mensen die er reusachtig veel zin in hadden. We hebben het geweten, de eerste mensen stroomden binnen en toen we om 16.00 sloten waren er 247 portretten gemaakt van 168 mensen.

 

Maar wat een dag en wat een gebeurtenissen.
Ik had me niet kunnen voorstellen dat dit me zoveel zou doen. Echt de mensen waar help-portret voor was bedoeld kwamen langs. Mensen met een handicap, ouderen, verslaafden, mensen met psychologische problemen, asielzoekers en allerlei mensen met andere problemen. En wat waren ze allemaal lief, geduldig en hartverwarmend.

 

Iedereen medewerkers en bezoekers gingen op zo’n heerlijke manier met elkaar om. Om een uur of 2 liep het zo vol dat er wachtrijen ontstonden. Ook dit was geen probleem, mensen maakten een praatje of gingen even kijken hoe de fotografen en visagistes hun werk deden. De hele dag geen wanklank gehoord.

 

Voor de video werd o.a. van mij een interviewtje gemaakt, op de vraag wat ik van het evenement vond schoot ik even helemaal vol. Het was zo mooi om allemaal mee te maken en te zien. Op een gegeven moment kwam de fotograaf van het dagblad van het noorden binnen, hij keek even rond en zei volgend jaar doe ik met jullie mee en is vervolgens 2 uur bezig geweest.

 

Om 15.00 klapten de deuren open en kwamen er 3 mannen in een rolstoel binnen en eentje op een groot ziekenhuisbed helemaal verlamd maar met een grote smile op z’n gezicht. Je zag het plezier wat hij had in dit uitje. Na afloop nog even nagepraat en over 1 ding waren we het elkaar in ieder geval eens.

 

Dit gaan we volgend jaar weer doen.

En het team van Groningen.

 

M.v.g. Jan Kruize.